Международни празници на духовите оркестри “Дико Илиев започват от днес, 8-и

...
Международни празници на духовите оркестри “Дико Илиев започват от днес, 8-и
Коментари Харесай

Духови оркестри се събират в Монтана за 16-те Международни празници Дико Илиев

Международни празници на духовите оркестри “Дико Илиев ” стартират от през днешния ден,  8-и юни и ще продължат до 10-и  юни в Монтана. Шестнадесетото им издание ще протече под знака на 30-ата годишнина от основаването на фестивала. Той се организира под патронажа на ​ Министерството на културата . Това е висока оценка за приноса на фестивала като внушителен за българската просвета и насърчаващ културните контакти, показват от Общината.

В шестнадесетото издание на фестивала ще свирят най-хубавите български оркестри  и мажоретни сформира - Гвардейският внушителен духов оркестър към Национална гвардейска част , Софийският духов оркестър към Общински културен институт Дом на културата „ Искър “, Представителният юношески духов оркестър и мажоретен състав – Ловеч , Младежкият духов оркестър с мажоретен състав - Ботевград , Представителен  общински  духов оркестър с мажоретки - Троян , Представителният мажоретен състав „ Светла “ – Елин Пелин , Духов оркестър «Дико Илиев» към Народно читалище «Разум 1883» и Мажоретният състав към Общински юношески дом - Монтана, и несъмнено любимците на публиката в града хазаин „ Vivo - Монтана “.

Три непознати оркестъра вземат участие във фестивала- от Полша, Румъния и Черна гора.   Градската музика на Будва е първият оркестър от Черна гора, който ще взе участие в Дико-Илиевите празници. Програмата, която ще показа на фестивала в Монтана, е пъстра в стилово отношение. Наред с класика в жанра като „ Маршът на славянката ” от Василий Агапкин и „ Валс номер 2 ” от Дмитрий Шостакович, будванските градски музиканти ще изпълнят и оркестрови разновидности на „ Wind of change ” на Scorpions, „ Colonel bogey ” на Малком Арнолд, Микс „ ABBA Gold ” и още 10 обичани произведения в категорията Golden Oldies. Родната им музика е показана от пиеса на Михайло Мица Маркович, а също и „ Дунавско хоро ” и марша „ Сливенци при Драва ” от Дико Илиев.

Духовият оркестър на гр. Могилно – Полша, за пръв път взе участие в интернационален фестивал и по тази причина Дико-Илиевите празници са значим миг в креативната му биография. В програмата му са включени и композиции на Орлин Бебенов – един от създателите, печелили премия в Конкурса за нови произведения за духов оркестър, проведен от Община Монтана като съпътстващо събитие на празниците.

Особен нюанс в тазгодишното издание на Международните празници на духовите оркестри „ Дико Илиев ” ще внесе оркестър „ Яковений ” от Ворона – окръг Ботошани, Румъния. Групата е формирана от млади музиканти, които не престават традицията на духовите музики в района. Формацията извършва истински национални мелодии.

Регионална изследователска краеведска конференция на тематика „ Музика за епохи ” ще бъде съпътстващо събитие на 16-ите Международни празници на духовите оркестри „ Дико Илиев ” – Монтана 2018. Форумът се провежда от Регионална библиотека „ Гео Милев ” и ще се организира през днешния ден. В първия ден на фестивала ще бъде открита и изложбата от Международния конкурс за детска рисунка „ Тъпан бие, хоро се вие ”. В експозиционна зала „ Кутловица ” ще бъдат подредени рисунки на деца от 34 страни, отличени от журито като най-хубави.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР